Абдоминопластика

Какво е абдоминопластика?

Много често срещан проблем след голяма промяна в теглото е увисването на кожата в областта на корема. Същото може да се случи след бременност, в резултат от стареенето, а понякога дори и наследствено.

Чрез абдоминопластиката се премахва тази излишна и увиснала кожа, стягат се коремните мускули и се възстановява стегнатият и плосък корем. Обикновенно целта на процедурата е да се премахне увисналата кожа, но тя често се комбинира с липосукция, за да се премахнат и мазнините и за да се подобри контура в коремната област.

За кого е подходяща операцията?

  • Хора в добро физическо и психическо състояние и здраве
  • Хора без заболявания, които могат да намалят ефекта от процедурата
  • Хора обезпокоени от външния вид на корема си, имащи стабилно тегло
  • Хора които имат реалистични очаквания от това какво може да се постигне чрез операцията.

Видове абдоминопластика

Класическа абдоминопластика

При този тип интервенция се прави  разрез в долната част на корема. Кожата се повдига ,коремните мускули се затягат и се премахват мазнините. След това кожата се опъва надолу и частта която излиза извън разреза се премахва. Репозиционира се пъпа. Накрая се поставят дренажни тръбички, които са разположени в малки отвори под мястото на разреза. Разрезите се зашиват чрез естетичен шев.

Мини абдоминопластика

Чрез тази операция се премахва отпуснатата кожа и подкожна мастна тъкан от коремната област под пъпа. Често коремните мускули се затягат, за да придадат плосък вид на корема. Разрезът е значително по-къс и е в областа на пубисното окосмяване. Често този тип интервенция се налага при дами, при които е извършено Цезарово сечение и са останали с надвисваща кожа над белега, видима през дрехите.

Extended abdominoplasty

При този тип интервенция се прави  разрез в долната част на корема, който се продължава встрани и в зоната на ханша.  Кожата се повдига ,коремните мускули се затягат и се премахват мазнините. След това кожата се опъва надолу и частта която излиза извън разреза се премахва. Репозиционира се пъпа. Накрая се поставят дренажни тръбички, които са разположени в малки отвори под мястото на разреза. Разрезите се зашиват чрез естетичен шев.  Интервенцията се извършва при пациенти със значителна редукция в и/или натрупване на излишък от подкожна мастна тъкан и в зоната на ханша.

Reverse abdominoplasty

Този тип абдоминопластика дава възможност за едновременна корекция на излишната кожа и подкожна мастна тъкан както в зоната на корема, така и в зоната на гърдите, респективно при мъже със силно изразена гинекомастия, при жени и мъже след значителна редукция в теглото, както и при жени с последна степен на птоза на гърдите. Разрезът се извършва в зоната непосредствено под гърдите, в инфрамамарните гънки, след което се повдига и отстранява излишната кожа от зоната на корема и се извършва, едновременно с това , интервенция с цел контуриране в зоната на гърдите.

Ендоскопска абдоминопластика

Интервенцията цели пристягане на коремната мускулатура през разрез, който е с дължина около 1см и е позициониран в окосмената зона на пубиса. Интервенцията е подходяща за пациенти с отпусната коремна стена, но запазен кожен еластицитет  и минимален кожно-подкожен излишък в зоната на корема.

Fleur de Lys абдоминопластика

Този тип абдоминопластика много е сходен със стандартната с изключението, че се извършва допълнителен вертикален кожен разрез по срединната линия в зоната на корема.  Интервенцията е подходяща и намира приложение при пациенти след  масивна редукция в теглото/Massive Weight Loss / и позволява отстраняване на мекотъканния излишък както във вертикални, така и в хоризонтално направление.

Belt Lypectomy

Този тип абдоминопластика позволява едновременно отстраняване на кожно-подкожния излишък в зоната на корема и лифтиране на меките тъкани от областта на седалището. Разрезът е позициониран в долната част на корема, непосредствено над зоната на окосмяване на пубиса, след което се продължава странично в зоната на ханша двустранно и в последствие преминава в зоната на гърба, непосредствено над седалището. Интервенцията е подходяща и намира приложение при пациенти след  масивна редукция в теглото/Massive Weight Loss /.

Какво да правя преди операцията?

Вашият хирург ще ви даде детайлна информация за подготовката преди вашата операция няколко седмици предварително.

Пушенето възпрепятства заздравяването и увеличава риска от усложнения и затова препоръчваме да го спрете поне две седмици преди операцията и поне две седмици след нея.

Трябва да спрете приема на аспирин или лекарства, които съдържат аспирин, НСПВС и всякакви билкови добавки, тъй като всички те увеличават риска от кървене. Вашият хирург ще Ви каже колко време преди операцията трябва да спрете тези лекарства и добавки.

Високото кръвно налягане също е от нещата които трябва да бъдат добре контролирани по време на операцията, така че ако страдате от такова, трябва да го обсъдите с Вашия хирург.

Какво се прави след операцията и как протича възстановяването?

Времето за възстановяване е различно при всеки човек. След операцията ще трябва да носите компресивно ластично бельо за околко 4 седмици. Превръзките се сменят през няколко дни. Много важно е да следвате инструкциите на вашият хирург за грижа за раните. Може да правите леки разходки, но в никакъв случай посещения на фитнес или вдигане на тежести поне 3 месеца.

Има ли проблем със забременяването след такава операция?

Трябва да изчакате една година след процедура, след което няма никакъв проблем да забременеете. Ако не качите прекалено много килограми по време на бремеността, след това  коремът ще изглежда както е бил след операцията.

Може ли пъпа да смени формата си след операцията?

Пъпът се репозиционира върху кожата по време на операцията, но формата му остава същата.

Ще има ли белег след процедурата?

Белегът обикновенно може да се скрие от бикините и след време се превръща в тънка бяла линия. Трябва да се оцени предоперативно възможността пациентът да образува по-грубо изглеждащи белези, което често е свързано с генетична предразположеност от страна на пациента.

Каква е цената на тази процедура?

Ние определяме цената на спрямо индивидуалните изисквания на пациента.

Трайни и видими резултати