Блефаропластика

Какво е блефаропластика?

С възрастта кожата около очите започва да губи своята еластичност и мускулите на лицето се отпускат. Това предизвиква увисване на кожата както на горния, така и на долния клепач и /или появата  на  „торбички“ около очите.
Именно поради честотата на този проблем, блефаропластиката е една от най – често извършваните процедури с цел естетична корекция.

Към тази процедура прибягват както мъже, така и за жени, които искат да постигнат по-свеж, по-младежки вид на лицето.

Как се извършва процедурата?

Блефаропластиката включва отстраняване на отпуснатата кожа и излишните мастни торбички около очите, стягане на отпуснатите мускули и придаване на по-младежки вид. Интервенцията е персонализирана за всеки пациент. Обикновено тази операция се извършва под локална упойка, когато корекцията обхваща само зоната на горните клепачи, и в условия на обща анестезия, когато корекцията обхваща зоната на долните клепачи.

При корекция на горните клепачи разрезът минава по такъв начин, че след интервенцията същия не се забелязва оставайки скрит в гънката на клепача,излишната кожа и евентуално хернииращите мастни торбички се премахват и след това разрезът се затваря с естетичен шев.

На долният клепач разрезът се прави точно под миглите, а при определени условия би могъл да се позиционира и от вътршната страна на мигления ръб. След това се премахва или преразпределя излишната мазнина  и увисналата кожа и се затваря разреза с естетичен шев.

Какво точно може да бъде направено във Вашия случай ще бъде обсъдено по време на Вашата консултация. Тогава ще можете да разпитате Вашия хирург подробно относно хирургичните техники, които може да бъдат използвани.

Какво да правя преди операцията?

Вашият хирург ще ви информира за всичко по време на предоперативната консултация. Това може да включва необходимостта от провеждане на очен тест, ако имате проблеми със здравето на очите, както и физически преглед и фотография на клепачите от всички ъгли.

Ще трябва да спрете приема на лекарства за разреждане на кръвта като аспирин, ибупрофен, напроксен и всякакви други медикаменти или билкови добавки, свързани с повишено кървене. Вашият хирург ще Ви посъветва колко време преди операцията трябва да спрете приема на тези лекарства.

Съветваме ви да спрете да пушите поне две седмици преди операцията. Пушенето възпрепятства заздравяването и увеличава риска от усложнения.

Вижте още подробности в тази статия в блога ни: https://www.vderm.bg/uvisnali-ochi-blefaroplatica/

Какво е възстановяването след блефаропластика?

След операцията, очите не се превързват. Зрението може да бъде леко замъгленo в следствие на локалния анестетик, който се използва. Затова не бива да шофирате в първите 24 часа след операцията. Конците могат да бъдат свалени след няколко дни, тъй като кожата на клепачите зараства изключително бързо. Хематомите ще намалеят значително в рамките на първите 7 дни. Отоците придружават всяка една операция. Ако пациентът има фестони или оток около скулите, то той може да се задържи в рамките на 1-2 месеца, но със сигурност в крайна сметка ще се резорбира.

Самата операция не е болезнена и долуописаните мерки имат за цел да намалят временното подуване. Носенето на студен компрес веднага след операцията и седналото положение в леглото за първата нощ са полезни, но не влияят на крайния резултат. Окото може да има “воднист” вид заради подуването около слъзните канали, които естествено оттичат сълзите в носа, а поради операцията набъбват и преходно се блокират. Това отново е само временно и обикновено трае един ден.

Можете да възобновите физическите тренировки след 2 седмици.

В първите 2 седмици е добре да спите по гръб с леко повдигната горна част на тялото.

След приключването на Вашата операция ще получите също така пълни и подробни устни и писмени инструкции засягащи всички аспекти на възстановяването Ви.

Какви са рисковете при блефаропластика?

Всяка хирургична процедура „крие” определени рискове и е важно да разберете тяхното естество, преди да продължите. Трябва да обсъдите всички съществуващи медицински проблеми с вашия хирург. Разумно е да избягвате аспирин или противовъзпалителни лекарства за 10 дни преди операцията, тъй като това  може да увеличи риска от кървене.

Инфекциите са рядкост при тази операция и могат да се лекуват с антибиотични капки за очи и мехлем.

Водно око (епифора) – слъзните канали, които обикновено се оттичат в носа, временно ще се запушат поради подуване. В допълнение, подуването може да придаде „воднист” вид на окото поради течност под конюнктивата. Това може да продължи седмица или две.

Ectropion – Подуването след операция може да доведе до увисване на долния клепач и изтласкване на клепача далеч от очната ябълка. Обикновено отшумява,  когато отокът намалее и може да бъде подпомогнато чрез масажни маньоври в зоната. Този проблем може да възникне при по-възрастни пациенти, както и да съществува предоперативно. Съществуват оперативни процедури за коригирането му.

Резултати преди и след