Ботокс

Ботулиновият невротоксин намира широко приложение в сферата на естетичната дерматология. Веществото се синтезира от специфичен вид бактерии (Clostridium botulinum) и блокира освобождаването на невротрансмитер (Ацетилхолин) от нервните окончания към мускулните влакна. Описаният временен „блок” води до преходна релаксация на точно определени мускулни влакна, което ще „изглади” таргетираните мимически бръчки, ще възпрепятства задълбочаването на вече налични и ще предотврати появата на нови такива.

Ботокс

Приложение в етстетичната дерматология

Ботоксът се използва с цел:

  • изглаждане на мимически бръчки, с което се заличава умореното излъчване на лицето – бръчки по челото, бръчки между веждите, бръчки около очите (бръчки тип „пачи крак” ), бръчки тип „баркод” в областта на горната устна, бръчки около носа ( тип „bunny smile”)
  • отпускане на мускулните влакна и „покриване” на венците от горната устна при т.нар. gummy smile (прекомерна визуализация на венците при широка усмивка)
  • релаксация на m.masseter ( това е един от дъвкателните мускули, чието прекомерно развитие води до „широк” изглед на долната трета на лицевия контур, поради проминирането на мускула в зоната на долночелюстния ъгъл)
  • корекция на кожа тип „портокалнова кора” в зоната на брадичката
  • корекция на бръчки по шията
  • контрол при хиперхидроза ( повишено изпотяване )

Какво представлява процедурата и какво да очакваме след нея

Процедурата се предхожда задължително от консултативен преглед, по време на който пациентът бива обстойно запознат със спецификата на манипулацията, преценява се естеството на проблема, възможните варианти на терапия, очаквани резултати, възможни странични ефекти, поведение след процедурата, последвали консултации с цел проследяване и/или допълнителна корекция.
Процедурата е относително безболезнена и изцяло инжекционна (в мускулните влакна на съответния мускул) като дълбочината на инжектиране, единичната доза и броят на убожданията зависят от третираната зона.
В следващите 3-4 часа след процедурата, пациентът трябва да остане в изправено положение и да не масажира местата на убожданията. През този перод от време пациентите биват стимулирани периодично да съкращават и отпускат мимическите мускули на третираната зона, което би подпомогнало ефективността на извършената процедура. Препоръчва се да се избягва употребата на алкохол същия ден след процедурата и да се избягват високи температурни амплитуди (сауна, парна баня и.т.н.) в следващите няколко дни ( 10-14 дни ). Ефектът е видим на 4-5 ден след манипулацията. Препоръчваме контролен преглед на 2-та седмица след процедурата с цел преценка на ефекта и при необходимост допълнителна корекция. Ефекта трае около 6 месеца, като с всяка следваща процедура тази продължителност нараства. Препоръчваме инжектиране не по-често от два пъти годишно.

Нежелани реакции

  • Възможни са точковидни кръвонасядания в зоните на инжектиране, които отзвучават в следващите няколко дни.
  • Главоболие – рядко
  • Засягане на съседни мускулни групи, което да резултира в птоза на клепачите, птоза на веждите

Можете да запишете час на телефон 0700 70 150

Свързани процедури