Загубата на коса е нормално проявление на процеса на стареене. С напредване на възрастта косата оредява, а нейната загуба би могла да бъде както естетичен, така и емоционален проблем. При нас този проблем може да бъде решен с процедура по присаждане на коса.

Споделяме с вас най-често задаваните въпроси, които вълнуват нашите пациенти и техните отговори.

Какво представлява FUE трансплантацията на коса?

FUE (Follicular-Unit Extraction) e съвременен, минимално-инвазивен метод за трансплантация на коса, който позволява взимане (харвестинг) на индивидуални фоликули от тилната зона на главата (донорна област) без използването на скалпел и без последвал шев т.е. без оставяне на линеарен белег в зоната.

Приложима ли е трансплантацията на коса както при мъже, така и при жени?

Жените, както и мъжете също могат да страдат от загубата на коса в даден период от живота си. Методът FUE за трансплантация на коса, който ние прилагаме е едно ефикасно решение на проблема, което не зависи от пола на пациента.

Ако сте жена, страдаща от значителна загуба на коса, FUE-техниката със SmartGraft може да помогне. По време на задължителната консултация, която нашите специалисти провеждат преди всяка процедура по трансплантация, те разглеждат индивидуалните причини за загубата на коса при всеки пациент и резултатите, които могат да се очакват, както и кой е най-ефективния метод, който да се приложи, за да бъдат постигнати.

Има ли видими белези след процедурата по присаждане на коса?

FUE – техниката не оставя белег в тилната зона на главата, поради факта, че метода е минимално инвазивен, не се използва скалпел и не се налага хирургичен шев, за ралика от Strip-метода.

Фактът, че не остава видим белег в донорната зона, позволява пациентите да се подстригват колкото късо желаят без да се притесняват, че ще се вижда белег.

Кога пациентът може да се върне към нормалния си ритъм на живот?

Поради мнималната инвазивност на FUE – метода, пациентите се прибират вкъщи веднага след процедурата и могат да се върнат към нормалната си работна среда само след няколко дни.

Необходимо е да се изчакат поне 2 седмици, преди да се възстанови натоварена физическа активност, която би довела до прекомерно изпотяване в зоната на скалпа.

Трябва ли пациентът да обръсне главата си, за да може да се извърши процедурата?

Не се налага бръснене в зоната, в която ще бъдат трансплантирани фоликулите. Това се налага само в малък участък в донорната тилна зона на главата.

Болезнена ли е самата процура?

Процедурата се извършва под локална упойка и няма никаква болка по време на операцията, просто може да се усеща лек дискомфорт.

Присадената коса расте ли нормално след процедурата?

Косменият растеж е цикличен процес, поради което трансплантираните косми, или поне част от тях, отпадат в последващите процедурата 2-4 седмици, след което се заменят от изцяло нови и напълно функциониращи косми, които ще израстнат от трансплантираните космени луковици.

Кога ще видя пълния ефект от трансплантацията?

С израстването на новите косми, резултатът прогресивно се подобрява с всяка следаща седмица, като оптималният ефект се наблюдава 9-12 месец след интервенцията.

Присадената коса ще изглежда ли по същия начин като естествената коса?

Новоизрастналите косми ще имат физиологията на естествени косми, косата ще е естествената такава на пациента, ще расте, ще може да се подстригва и да се боядисва.

Благодарение на съвремената SmartGraft апаратура, с която разполагат специалистите в нашата клиника, процедурата по присаждане се прилага успешно при всеки тип коса (права, чуплива и къдрава коса) и при всеки цвят коса (черна, кестенява, руса, червена, бяла и.т.н).

Може ли присадената коса също да преживее косопад след време?

Загубата на косата обикновено започва в теменната и/или челната област, където космените луковици притежават рецептори чувствителни към хормона тестостерон, което пък е в основата на тяхната уязвимост. Добре запазените луковици в тилната област и над ушите, не притежават такива рецептори, поради което не са чувствителни към действието на тестостерона, което пък ги прави подходящ донор за трансплантация.

Статистически проучвания сочат, че над 90% от новоприсадените фоликули чрез SmartGraft ще преживеят и ще израстнат като нова коса в донорната зона.

Ще има ли оплешивяване в тилната зона, след като от там ще бъдат взети космите, които ще бъдат използвани за трансплантация?

Върху човешката глава има между 100 000 – 150 000 косъма. Могат да бъдат взети до 15% от общия брой косми в донорната зона. Този процент и взимането на фоликулите през разстояние, позволяват зоната по никакъв начин да не бъде засегната от оплешивяване и/или оредяване, въпреки използването и като донор. Използва се специално пригоден космен денситометър и се извършват акуратни изчисления по т.нар. „SmartGraft система”.

Колко струва присаждането на коса?

Въпреки че това е най-често задавания ни въпрос, той няма как да има еднозначен отговор.
Цената се определя от големината на третираната зона или по-конкретно от броя трансплантирани космени фоликули (не от броя трансплантирани косми).
Един космен фоликул би могъл да съдържа от 1 до 4 косъма. Пациентът се таксува за един фоликул, а не за 4 косъма.
В зависимост от площта на третираната зона, се определя и броят на необходимите космени фоликули – от 500 до 3000 фоликула.