Гинекомастия

Намаляване на гърдите при мъже

Какво представлява гинекомастията?

Гинекомастия се нарича прекомерното развитие на гърдите при мъже, което може да включва натрупване на мастна тъкан и/или преразвитие на жлезата. В голяма част от случаите причината е наличен метаболитен дисбаланс, но състоянито може да бъде причинено и от хормонални проблеми (напр. намаляването на производството на тестостерон) или като страничен ефект от лечение с естрогени и/или прием на стероиди.  Състоянието често се характеризира с генетична предиспозиция. Гинекомастията може да се развие във всяка една възраст и обикновено причинява физически и психически дискомфорт.

Какви са начините за третиране на гинекомастията?

При някои пациенти тъканта, която трябва да се отстрани е предимно жлезиста. Тази специфична операция се нарича процедура на Уебстър и се състои в извършването на дискретен разрез около ръба на ареолата, през който се отстранява излишната тъкан.

В други случаи, излишъкът е предимно от подкожна мастна тъкан, т.нар. псевдо-гинекомастия. В тези случаи са възможни следните подходи:

  • При минимално натрупване на подкожна мастна тъкан без птоза /увисване/ на меките тъкани – техника чрез липосукция или BodyTite – процедура;
  • При минимално натрупване на подкожна мастна тъкан с минимална птоза /увисване/ на кожата – техника чрез BodyTite в комбинация с „дефинираща” липосукция  – процедура с цел лифтиране на меките тъкани;
  • При значителен излишък от подкожна мастна тъкан с минимална  птоза /увисване/ на кожата – техника чрез липосукция в комбинация с BodyTite – процедура с цел лифтиране на меките тъкани;
  • При значителен излишък от подкожна мастна в комбинация със значителна  птоза /увисване/ на кожата – техника чрез липосукция и ексцизия / отстраняване / на излишната кожа.

Често пациентите се презентират с наличен излишък от кожа и подкожна мастна тъкан, в комбинация с преразвитие на жлезата – в тези случи се препоръчва липосукция в комбинация с ексцизия / отстраняване / на излишната кожа, подкожна мастна тъкан и жлезна компонента.

Намаляването на мъжките гърди изисква индивидуализиран подход и може да включва няколко различни процедури. Какви точно са те се решава спрямо конкретния случай и пациент.

Какво трябва да направя преди операцията?

По време на консултацията ще обсъдите с хирурга точно колко тъкан трябва да се премахне и какви са рисковете от ре-поява на състоянието. Ще бъде уточнено какво точно ще е лечението – само липосукция , само BodyTite – радиочестотно лифтиране на тъканите, само ексцизия / отстрнаняване чрез изрязване/ или комбинация от две или повече техники.

Ако сте решили да се подложите на операция е необходимо да извършите следните промени:

  • спиране на тютюнопушенето 2 седмици преди и след операцията;
  • спиране на лекарствата които съдържат аспирин или други НСПВС, както и витамин Е и всякакви билкови добавки, 7 дни преди операцията;
  • трябва да сте здрави – инфекция или друго заболяване могат да попречаст на извършването на операцията.

Колко време и как протича възстановяването след операцията?

Времето за възстановяване варира, в зависимост от конкретния случай и конкретно използваните процедури. В общия случай ще можете да се върнете към обичайните си ежедневни дейности след около две седмици.

Фитнес и спортните занимания трябва да бъдат прекратени за 4 седмици. През това време трябва да внимавате и за всички действия, които изискват повдигане на лактите над раменете.

Всички хрургични техники, които могат да бъдат използвани, изискват извършването на разрез, което ще доведе до белег. Той ще бъде зачервен и леко подут до няколко месеца след процедурата, след което ще избледнее напълно.

За добрият вид на белезите е много важно да спазвате точно всички инструкции за грижа, които ще Ви бъдат дадени от Вашия хирург и неговия екип. При определени генетични предиспозиции е възможно да се образува груб и неравен белег дори при естетично изпълнен шев на кожа и подкожие. Ето защо това трябва да се обсъди по време на предоперативната консултация.

Какви са белезите, които остават след тази операция?

Различните процедури и техники, които могат да се използват за намляване на гърдите водят и до различни белези, които по правило са минимални. Най-често може да очаквате белези около зърното и/или в долната част на гънката на гърдата и/или вертикален белег, който ги свързва.

Ако обаче за намаляване на гърдата са използвани само липосукционни и/или BodyTite техники , то тогава белезите може да са съвсем минимални.

Каквото и да включва Вашата процедура, Вие ще получите пълни и подробни инструкции относно грижата за белезите.

Какви са рисковете?

Белези – нашите хирурзи ще направят всичко възможно да няма видими белези, каквито и процедури да са били извършени. За най-добър резултат пациентът ще трябва да изпълнява точно инструкциите за следоперативна грижа за белезите. Все пак има някои пациенти, които чисто генетично са предразположени да имат проблемни белези и това трудно може да бъде избегнато, но със сигурност може да бъде намалено.

Кървене – това е рядко усложнение на процедурата на Уебстър. Именно заради това е важно преди операцията да се спрат всички лекарства, които увеличават риска от кървене.

Рецидив – всеки хормонален дисбаланс, който не е третиран правилно ще продължи и след операцията, така че тъканта, която е останала също може да увеличи размера си. Естествено, след като част от тъканта е премахната, увеличаването няма да е толкова голямо, но все пак съществува като възможност.

Подуване, синини и болка – Синините след липосукция на гърдите често са по-големи, отколкото в други области и продължават по-дълго. Това не е опасно, но изисква търпение.

Серома – възможно е събиране на „втечнена” мастна тъкан в подкожието, както в ранен етап след интервенцията, така и в късния следоперативен период – 2-ти до 3-ти месец. В повечето случаи тези количества са в минимален обем – 20/30мл и се резорбират и изчезват без да се налага допълнителна намеса. В редки случаи може да се наложи изтегляне на течността чрез пунктиране на същата, като при необходимост от извършване на този тип намеса, тя е относително безболезнена поради подкожната локализация на течността.

Повишено и намалено усещане след операция – повечето пациенти ще получат известна промяна в усещането на гърдите си, най-често временно изтръпване около зърното.

Асиметрия – появата на асиметрия е възможна, когато от едната гърда е премахната повече тъкан. Обикновено тя се забелязва, когато минат няколко седмици от операцията.

Незадоволителни резултати – Понякога пациентите не са доволни от резултата от гинекомастията си, защото там очакванията и изискванията не са в съответствие с техническите възможности. Важно е да проведете внимателна дискусия с вашия хирург, за да избегнете това разочарование.