Намаляване на зърната

Какво представлява намаляването на зърната?

Този тип интервенции целят ефективно да намалят размера и да постигнат желаната форма и симетрия на зърната.Белезите обикновено се сливат с цвета на ареолата и стават трудно забележими.
Тази операция може да се извърши самостоятелно под меснта упойка, но често се съчетава и с други операции за промяна на обема и формата на гърдите.

Жени

Около 10% от жените се оплакват от  отклонения във формата, проекцията и симетрията на зърната.  Тези отклонения често възникват след пубертета или пък в следствие на предходна оперативна намеса. Това може да доведе до болка и повишена чувствителност (Jogger’s nipple). Понякога неприятни промени в големината и формата на зърната се получават след отслабване или наддаване в теглото.

Бременността също причинява промени в гърдите, като често една от тях е свързана с нарастване диаметъра на ареолата. Кърменето също може да причини нежелани промени. Ето защо много жени прибягват до тази операция след прекарана бременност.

Мъже

При мъже с гинекомастия често се наблюдава т.нар. „Puffy nipples”. Това състояне се причинява от излишък на тъкан на гърдата или разширени млечни жлези под зърното, което изтласква зърното във форма на конус. Това води до физически и естетичен дискомфорт.

Статистиката сочи, че до 60% от мъжете по света и между 30% -60% от подрастващите мъже  страдат от гинекомастия в някакъв момент от живота си. Най-често това състояние се среща при младежите на възраст между 13 и 17 години и мъжете над 60 години. Промените в теглото също могат да засегнат зърното.

Какви са различните операции, които могат да се направят на зърната?

Намаляване на ареолата

Това е процедура, която премахва излишната част от пигментираната кожа около зърното. След това кожата се зашива по специфичен начин. Остава незабележим белег около зърното по външния контур на ареолата.

Инверсия на зърното

Извършва се когато самото зърно лежи плоско или обърнато навътре към основата. Това състояние може да е вродено, но в някои случаи може да се развие по-късно в живота. Обикновено тази корекция  може да се проведе под местна анестезия. Най-често използваните процедури са:  прави се разрез, чрез който се повдигат ареолата и зърното, каналите се отделят и след това зърното се поставя в новата си позиция;  разрезът се прави в основата на зърното, а скъсените канали се отделят напълно, за да се коригира позицията на зърното.

Намаляване на зърното

Извършва се с цел намаляване на височината и широчината на зърното. Самата процедура се състои в отстраняване на лента от кожата около шийката на зърното и пришиването на част от него в тъкънта на гърдата. Може да се проведе под местна упойка.

Всяка от тези процедури може да се извърши самостоятелно или като част от други процедури за промяна на формата и обема на гърдите.

Как да се подготвя за намалявяне на зърната?

Конкретни инструкции ще получите от Вашия хирург по време на Вашата консултация. Със сигурност е необходимо да спрете тютюнопушенето 6 седмици преди операцията. Също така не трябва да приемате определени лекарства (например Аспирин).

Като самостоятелна процедура тези операци могат да се направят с местна упойка, но ако са част от по-голяма процедура, изискваща пълна анестезия, ще е необходимо да не приемате храна и напитки в деня на операцията (поне 6 часа преди операцията). Трябва имате придружител за напускането на клиниката (ние можем да се погрижим за това).

Какво е възстановяването след намаляване на зърната?

Ще ви е необходима защитна превръзка поне седмица след операцията. Шевовете обикновено са резорбируеми и се резорбират за няколко седмици.  Упражненията, включващи бързо ходене, трябва да се избягват. Ако не изпитвате значителна болка, можете да работите от дома си още на следващия ден. Почивката, която ще трява да си вземете е между една и 1-2 седмици, в зависимост от това каква е работата ви.  Тежко физическо натоварване трябва да се избягва 6 седмици след операцията.

Какви са рисковете от намаляването на зърната?

Макар и изключително редки, усложненията при тази операция (както и при всяка друга) са възможни. Какви точно са те ще можете да обсъдите с Вашия хирург по време на консултацията.

Каква е цената на намаляването на зърната?

Може да видите всички цени тук