Отопластика

Какво представлява отопластиката?

Отопластика се нарича всяка процедура, чиято цел е да коригира размера и формата на ухото и ушната мида. Извършването й може да се наложи както при вродена деформация на ушите (например прекалено щръкнали ушни миди – отоклиза), така и при твърде голям или твърде малък размер на ушните миди или различни други вродени или придобити деформации (липсваща ушна мида, рани, пиърсинг, тумори  и.т.н.)

Как се извършва отопластиката?

Обикновено отопластиката се извършва под локална анестезия. Хирургът прави разрез зад ухото , за да достигне неговия хрущял. Този хрущял бива обработен, за да му се придаде желаната форма и позиция.

Операцията обикновено продължава около един час. Тъй като се извършва с локална анестезия, пациентът може да напусне клиниката още същия ден.

Какво да правя преди операцията?

Вашият хирург ще ви даде всички предоперативни инструкции при консултация.

Като цяло ще трябва да спрете приема на лекарства за разреждане на кръвта като аспирин, ибупрофен, напроксен и всякакви други медикаменти или билкови добавки, свързани с повишено кървене. Вашият хирург ще Ви посъветва колко време преди операцията трябва да спрете приема на тези лекарства.

Съветваме ви да спрете да пушите поне две седмици преди операцията. Пушенето възпрепятства заздравяването и увеличава риска от усложнения. Ние ще ви закараме до и от клиниката в деня на операцията.

Какво е възстановяването след отопластика?

Добре е след тази операция да си вземете седмица почивка от работа.

В случаите, в които интервенцията обхваща и хрущяла на ухото ще трябва да носите специална ластична лента в период от 7 до 10 дни.

Леката болка и дискомфорт са нормални в първите няколко дни след операцията. Те лесно могат да бъдат контролирани медикаментозно.

Какви са рисковете от отопластиката?

Най-честите неприятни последствия са кървенето и кръвонасядането. Винаги след такава операция има някаква степен на оток. Носенето на специализиран бандаж е с цел да намали риска от такива последствия и да ускори възстановителния процес.

Белезите от отопластиката обикновено се намират зад ушите. Понякога те могат да станат хипертрофични (т.е да изглеждат зачервени и набъбнали) или дори да се превърнат в келоиди (белези, които не спират да растат). Тези усложнения изискват специализирана терапия.

Инфекция или некроза са много редки усложнения и трябва да бъдат третирани спешно.

Някаква степен на асиметрия на ушите е често срещана и дори се счита за нормална, но обикновено тя трудно се забелязва.

Трайни и видими резултати

корекция на уши преди и след
корекция на уши резултати преди и след