Премахване на двойна брадичка с Belkyra

Двойната брадичка представлява естетичен проблем, притесняващ както жени, така и мъже и често се наблюдава под формата на изолирано натрупване на мастна тъкан дори при добре сложени физически индивиди. Основни причини за появата на двойна брадичка могат да бъдата както напълняването, така и генетичната обусловеност и процесите на стареене. В много от случаите се прилагат диетичен и физически режим, който води до желаните резултати в останалата част от тялото, но излишъкът от мастна тъкан под брадичката остава, което кара пациентите да се чувастват по – стари и по – пълни отколкото в действителност са.

Какво е Belkyra™

Belkyra™ на фирмата Allergan е първият продукт за нехирургично лечение и подобряване на контура по отношение на субменталната пълнота предизвикана от излишък на мастна тъкан в зоната.

Основната съставка на продукта е дезоксихолиева киселина – естетсвена молекула, която участва в разграждането и абсорбцията на хранителните мазнини. След инжектиране в мазнината под брадичката, продуктът предизвиква разрушаване на клетъчната мембрана на мастните клетки. В последствие тези клетки не могат да се съхраняват и на тези места не се натрупват мазнини. Стимулира се тъканна реакция, при която клетки наречени макрофаги ще „изчистят” мастните остатъци, а в последствие втори вид клетки наречени фибробласти ще стимулират пройзводството на колаген в зоната.

Процедурата задължително се предшества от консултация с лекар от клиниката, при която се преценява причината за наличната пълнота ( препаратът е ефективен при излишък на мастна тъкан в зоната, но не и в случаите при които двойната брадичка се дължи на „чист” кожен излишък), обяснява се естеството на процедурата, предоставя се акуратна информация за това какво да очакват пациентите в последвалите дни и седмици, преценява се броят на необходимите процедури след които пациентите трябва да очакват оптимален ефект.

Процедурата се извършва след обезболяване на зоната с подкожна инфилтрация на Лидокайн чрез фина канюла с/без добавяне на локална анестезия под формата на крем.

Непосредствено преди интервенцията (15 мин след инфилтрацията на Лидокайн), в зоната се поставя специален шаблон предоставен от пройзводителя, който ще предопредели бъдещите точки на инжектиране на продукта. Самата интервенция е изцяло инжекционна, като убожданията се извършват с фина игличка в подкожната мастна тъкан. Инфилтрират се по 0.2ml ( 2mg ) от продукта във всяка една точка ( максимално допустимата доза за една сесия е 10ml или 100mg от продукта. По време на самата процедура често пациентите усещат парене и/или болка по време на инжектирането на продукта. Непосредствено след процедурата се полага леден компрес в зоната за 15 мин, което редуцира дискомфорта

Какво да очакваме след процедурата за премахване на двойна брадичка

В следващите дни се наблюдава оток в зоната, който е най-силно изразен в първите 1-3 дни, след което постепенно намалява и най-често изчезва напълно за около 10-14 дни, макар че би могъл да персистира и около 20 дни. Отокът е резултат от разградената мастна тъкан и отшумяванетно му е постепенно с остраняването на мастните остатъци от страна на макрофагите. В същото време стимулацията на колагенов синтез превентира от увисване и подсигурява стягане на кожата в зоната след отшумяване на отока. Ефектът от процедурата се преценява на 28-30 ден след интервенцията.

Възможни са и хематоми в мястото на инжектиране, които също отшумяват в следващите няколко дни.

Степента на мастни натрупвания под брадичката ще определи и необходимия брой процедури, след които трябва да се очаква оптимален ефект. Възможни са задоволителни резултати дори и само след една процедура, макар че в повечето случаи са необходими около 2-4 манипулации. Интервалът между процедурите трябва да е минимум 4 седмици. Максимално допустимият брои е 6 процедури.