Ринопластика

Какво е ринопластика?

Носът заема централно място в зоната на лицето. Неговата форма и размер са определящ фактор за това как възприемаме собствения си външен вид и излъчване.

Нашият хирургичен подход е съобразен на първо място с естествените лицеви пропорции на пациента, на база което се стремим към извайване на носа, придавайки хармония на лицевия контур  и естествено изглеждащ резултат.

Как се извършва ринопластиката?

Носът се поддържа от костно-хрущялен скелет. В горната си трета носът и изграден от костен скелет, а в долните две трети, формиращи ноздрите, е изграден от гъвкав хрущял от същия тип, какъвто имаме в ухото. Разделяйки двата дихателни пътя, продължващи назад от ноздрите, имаме още един слой хрущял, покрит с лигавица, наречен септум.

Съществуват множество техники за извършването на ринопластика. По време на вашата консултация, вашият хируг ще ви обясни подробно какви техники могат да бъдат изолзвани за постигането на желания от вас резултат.

Все пак, по-долу сме изброили основните видове процедури и техники.

Отворена ринопластика

Прави се разрез през колумелата (кожата на централната опора на носа, разделяща двете ноздри). Разрезът продължава от вътрешната страна на ноздрите. След това хирургът има директен визуален контрол върху костно-хрущялния скелет на носа, чиито отделни компоненти ще бъдат подложени на корекция с цел придаване на желаната форма, размер и проекция на носа.

Затворена ринопластика

При затворената ринопластика разрезът не се прави през кожата на колумелата между ноздрите, а се осъществява през лигавицата от вътрешната страна на носа. След това хирургът отново има достъп  до костно-хрущялния скелет на носа, чиито отделни компоненти ще бъдат подложени на корекция с цел придаване на желаната форма, размер и проекция на носа. При затворената ринопластика липсва визуален контрол, като се разчита на тактилния усет на хирурга. Интервенцията се препоръчва при корекции, които налаг моделиране на отделна част от носа, като при извършване на цялостно ремоделиране на носа, както и при вторична ринопластика, се предпочита отворения достъп.

Септо-ринопластика

Обикновено септо-ринопластика се извършва при пациенти, които страдат от отклонена носна преграда  – т.нар. „девиация на септума”. Тази преграда представлява хрущялът и костта вътре в носа, които разделят ноздрите.

Вашият хирург ще направи разреза в лигавицата (лигавицата във вътрешността на носа ви) и ще я „повдигне” от костта и хрущяла. След това ще коригира позицията на иначе отклонената в една посока преграда.

Операция на върха на носа

Операцията на върха на носа се извършва за промяна на формата, проекцията, големината и ъгъла  на носа с горната устна. Корекцията може да има за цел както да придаде желаната форма ( често т.нар. “diamond shape” ) на върха на носа, така и да коригира големината на ноздрите, да отстрани налично увисване на върха на носа, да намали широчината на преградата между ноздрите, да коригира иначе отклонена преграда или увиснала такава в зоната между ноздрите и.т.н. Повечето промени се извършват чрез вътрешен достъп, така че да се сведат до минимум белезите. Вашият хирург може да създаде перфектния връх за вашата структура на носа.

Какво да правя преди операцията?

Вашият хирург ще ви даде всички предоперативни инструкции при консултация.

Като цяло ще трябва да спрете приема на лекарства за разреждане на кръвта като аспирин, ибупрофен, напроксен и всякакви други медикаменти или билкови добавки, свързани с повишено кървене. Вашият хирург ще Ви посъветва колко време преди операцията трябва да спрете приема на тези лекарства.

Съветваме ви да спрете да пушите поне две седмици преди операцията. Пушенето възпрепятства заздравяването и увеличава риска от усложнения..

Какво е възстановяването след ринопластика?

Отговорът на този въпрос има две части. Колко време отнема възобновяването на напълно нормални дейности и колко време отнема носът да достигне окончателното си състояние? Има огромна разлика във времето между двете. Има и индивидуална вариация.

Самата операция е практически безболезнена. Тя се извършва под обща анестезия. е можете да я напуснете.

Възможно е минимално кървене от ноздрите в първите 24-48 часа. Поради това ще имате марлена превръзка, поставена под носа.

Често има синини и отоци около очите. Обикновено преминават напълно за около 10 дни.
Повечето пациенти, при които интервенцията е обхванала и костния скелет, ще имат назален сплинт или гипсова лонгета, които се отстраняват след 7 до 10 дни. Достигането до окончателна форма ще отнеме 6 до 12 месеца. Трябва да сте търпеливи.

Не трябва да спортувате няколко седмици, но можете да извършвате повечето други ежедневни дейности.

Какви са рисковете от ринопластиката?

Ринопластиката е едно от най-популярните ни процедури и всички рискове, свързани с нея, са същите като при всяка друга хирургична процедура, която включва обща упойка. Всички специфични рискове ще бъдат обсъдени от вашия хирург, който ще обясни подробно процеса на операция на носа и ще отговори на вашите специфични въпроси.

Някои възможни рискове могат да включват:

  • Инфекция;
  • Лошо зарастване на рани или белези;
  • Промяна в усещането на кожата;
  • Възможно изтръпване или болка;
  • Перфорация на носната преграда;
  • Затруднено дишане;
  • Незадоволителен външен вид на носа;
  • Обезцветяване на кожата и подуване.

Най-добрият начин да избегнете рискове с операция е да следвате правилните инструкции за последваща грижа, дадени ви от вашия хирург. Много от тези рискове са редки.

Каква е цената на ринопластиката?

2050 евро за корекция на върха – 2550 евро за ринопластика.

Нашите цени се формират индивидуално, спрямо вашите желания.

Резервирайте час