Тежко акне и свръхокосмяване от мъжки тип, на пръв поглед безпричинно напълняване. Това са само част от симптомите, които често са сигнал за сериозно заболяване.

Статистиката показва стряскащи данни. Всяка пета жена в репродуктивна възраст страда от това заболяване. Много често се забелязва и при тийнейджъри. Така че, не подценявайте акнето или окосмявате при младите момичета, а винаги се консултирайте с лекар. Родителите често си казват: „Така е в пубертета, хормоните бушуват“. Истината обаче е, че тези бушуващи хормони, изразени в акне, мазна кожа, разширени пори, често са сигнал за нещо много по-сериозно.

Какво представлява синдрома на поликистозните яйчници?

Той е сбор от множество симптоми, поради което заболяването е наречено синдром. То се дължи на нарушение в нервно-ендокринната система, водещо до повишено количество на полови хормони – андрогени, предимно тестостерон. Причините за възникването му не са напълно известни. Някои от факторите, допринасящи за развитието на заболяването са: генетична предопределеност, възпалителни процеси с малките мозъчни стомахчета, възпалителни заболявания в малкия таз, вродени ензимни дефекти.

Хормоналното нарушение в организма неминуемо се отразява на кожата.

Факторите, които могат да отключат хормонални нарушения са десетки, включително стрес, неправилно хранене, липса на сън и почивка, бактериални и вирусни инфекции, лош метаболизъм, невъзможност на тялото да се детоксикира, генетична предразположеност и куп други.

Как да се справим със синдрома на поликистозните яйчници?

Тъй като причините може да са много и често са неясни, заболяването е интердисциплинарно и е необходима консултация с гинеколог и дерматолог. За акнето и окосмяването от мъжки тип, е най-добре да се консултирате с дерматолог. Д-р Ирина Шаркова от клиника VDerm EO Dent съветва: „Лечението на акнето изисква сериозен подход. Не се лекувайте сами, нито пък с помощта на Интернет. Много често се налага продължително лечение с различни медикаменти и процедури“.

Белезите и петната, които често остават след потушаване на активното акне също могат да бъдат премахнати и дори напълно заличени с новите технологии. Апаратът е-TWO, с който работи д-р Шаркова в клиниката е уникална фаркционирана радиочестотна технология, която стимулира естественото производство на колаген и еластин в кожата. Това означава, че технологията дава възможност на организма сам от вътре навън да заличи белезите по кожата ни. e-Two използва патентованата ELOS технология, която комбинира безопасни и ефективни нива на инфрачервена светлина и двуполюсна радиочестотна енергия, за да навлезе в дълбокия дермален слой на кожата. Апаратът загрява в дълбочина, като по този начин се стимулира процеса неоколагенеза, тоест синтезирането на напълно нов колаген и еластин в кожата. Резултатът е по-плътен епидермис, по-стегната и гладка кожа с равномерен тен.

Окосмяването от мъжки тип, което е често срещан симптом при поликистозата на яйчниците, също е много притеснително за жените. При него най-ефикасното решение е лазерна епилация. „Аз препоръчвам лазерна епилация с александритен лазер Gentle Lase Pro, защото той е световно признат и изключително ефективен при всякакъв тип окосмяване, а също така епилацията с него е безболезнена и напълно безопасна“ казва д-р Ирина Шаркова.

Gentle Lase Pro е върхова лазерна технология за премахване на нежеланото окосмяване от практически всеки фото тип кожа – 1-ви до 6-ти фототип според скалата на Fitzpatrick. Това става чрез лазерен импулс, който се привлича от меланина в косъма. Веднъж попаднал в косъма импулсът се превръща в силна топлина. Тази топлина се отвежда до луковицата на косъма, като по този начин го унищожава. Технологията е напълно безопасна. Дължината на вълната на импулса е 755 нм, което означава, че не засяга никакви тъкани или органи.

Д-р Шаркова съветва: „Лазерната епилация не само е най-модерният метод за премахването на нежеланото окосмяване, но и най-ефективният, дълготрайният и безопасният. Сред обществото битува митът, че лазерната епилация може да предизвика рак на кожата, но в световната медицина за повече от 20 години няма случай на рак на кожата, за който да е доказано, че е причинен, активиран и косвено предизвикан от лазерна епалиця. Лазерната технология се използва от 50 години в медицината и е доказано безопасна“