Всички знаем, че здравословният начин на живот и правилното хранене са изключително важни за поддържането на красива и здрава кожа. Но това не винаги е достатъчно и има моменти, в които нашата кожа се нуждае от още малко внимание, за да я защитим от влиянието на околната среда, да забавим признаците на стареене, да се преборим с нейните несъвършенства или просто да осигурим допълнителната грижа, от която тя се нуждае.

Споделяме с вас кои са най-важните хранителни вещества, които се грижат за красотата и здравето на кожата и как най-лесно можем да се възползваме от ценните им качества.

1. Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина има забележителната способност да поглъща и задържа вода до 1000 пъти повече от собственото си тегло. Така тя привлича водата и поддържа нейното количество в междуклетъчното пространство, благодарение на което кожата се хидратира. В допълнение към това, хиалуроновата киселина играе и ролята на свързващ агент и предпазва клетките от разделяне (т.нар. образуване на бръчки). Ключът към решението е хиалуроновата киселина да проникне дълбоко под повърхността на кожата, така че да може да блокира влагата, която се грижи за обема, плътността и цялостния младежки вид на кожата.

2. Астаксантин

Астаксантинът е съединение с розов оттенък, което се намира в храни като скаридите. Той е един от малкото каротеноидни съединения, които не се преобразуват в ретинол в организма, поради което 100% от антиоксидантните му свойства са запазени за борба със свободните радикали. Проучвания показват, че при продължителна употреба астаксантинът благоприяятства възстановяването на еластичността и поддържането на цялостното здраве на кожата. Астаксантинът може видимо да подобри външния вид на кожата, като коригира сухата кожа и намали появата на бръчки и възрастови петна, ако се приема последователно в продължение на 6-8 седмици. Когато избирате марка, просто се уверете, че е продуктът е 100% натурален, тъй като на пазара съществуват синтетични формули на астаксантин, които не са толкова ефективни.

3. Витамин С

Витамин С е изключително полезен за кожата, както при вътрешно, така и при локално приложение. Неговите антиоксидантни свойства я защитават от свободните радикали, като в същото време подпомагат производството на колаген. Според Американската академия по дерматология, приемът на 500-1000 милиграма витамин С на ден са достатъчни. Храни, които са богати на витамин С са цитрусите, брюкселското зеле, червените пиперки и други храни. При локалното приложение на витамин С е важно да се избере продукт, в който са използвани високи концентрации на липидо-разтворим витамин С, което ще гарантира максималната му абсорбция.

4. Витамин А

Витамин А или про-витамин бета-каротин, се съдържа в морковите и спанака. Той подпомага обновяването и възстановяването на кожата и тъканните клетки. При недостиг на витамин А, може да се забележи суха или лющеща се кожа, тъй като е налице забавен процес на нейното обновяване. Локалният витамин А под формата на ретинол е известен с това, че значително подобрява външния вид на кожата. Независимо от това, консултацията с дерматолог е задължителна преди да се обмисли локално лечение на проблема.

5. Омега-3 мастни киселини

В организма омега-3 киселините се превръщат в хормоноподобни вещества, които намаляват възпаленията. Те също така увеличават нивото на хидратация на кожата. Добри източници на омега-3 мастни киселини са орехите, лененото семе и по-мазните риби, като сьомгата. По-високи количества омега-3 киселини могат да се приемат и от висококачествена, молекулярно дестилирана добавка от рибено масло.

6. Витамин Е

Витамин Е е известен с това, че противодейства на вредите от ултравиолетовите лъчи и осигурява силна антиоксидантна защита. Експерти посочват, че приемът на натурален витамин Е в количества от около 400 мг. на ден повлиява бръчките, намалява пораженията нанесени от слънчевата светлина и подобрява текстурата на кожата. Локалното приложение на витамин Е върху кожата балансира тена и редуцира появата на „слънчеви петна“. Храни, които могат да снабдят организма с витамин Е са царевичното олио, слънчогледовото олио, соевото олио, както и бадемите, фъстъците, сушените кайсии, броколите и спанака.

7. Биотин

Биотинът е витамин В, който до голяма степен е отговорен за това да имаме сияйна кожа и красива коса. Експерти често препоръчват количества от 1000 до 5000 милиграма на ден, което обикновено изисква включването му като хранителна добавка в дневния режим на хранене. Хранителни източници на биотин са фъстъците, швейцарския чард (листно цвекло), яйцата, доматите, зеления грах, морковите, цветното зеле и рибата тон.

8. Витамин К

Локалният крем с витамин К е една от най-добрите терапии за ефективно намаляване на тъмните кръговете под очите. Той влияе върху съсирването на кръвта в нежните капиляри в тази зона, което е една от причините за появата на тъмни кръгове под очите. Витамин К1 се съдържа в зелените листни зеленчуци и плодове – спанак, босилек, маруля, броколи, зеле, брюкселско зеле и морски водорасли, авокадо, киви, соя и соево масло.

9. Ликопен

Ликопенът е мощен антиоксидант, който има естествени защитни свойства от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. Богата на ликопен диета може да осигури на кожата по-добра защита срещу вредите от слънцето. Ликопенът може да се открие в динята, доматите, розовия грейпфрут и папаята.

10. Aлфа-липоева киселина

Този мощен антиоксидант е едно от малкото хранителни вещества, които са едновременно водоразтворими и мастноразтворими. Това означава, че може да предпази клетките на кожата от уврежданията причинени от свободните радикали както при вътрешен, така и при локален прием.