Всички ние искаме да имаме здрава и красива коса, а понякога това е трудно постижимо, особено с напредване на възрастта.
Интересен факт е, че средностатистически косата расте с около 1,25 см. на месец и с приблизително 15 см. на година. Но доколко това се случва с всеки един от нас и дали косата ни расте по-бавно или по-бързо зависи от различни фактори като възраст, здравословно състояние, генетична предразположеност и хранителен режим.
И въпреки, че не можем да променим нашите гени или възраст, здравословният начин на хранене е нещо, което можем да контролираме и да постигнем, за да се радваме на здрава и красива коса възможно най-дълго.
И докато се борим с оредяваща и изтъняваща коса или коса без блясък и жизненост, редица изследвания показват, че е възможно да повлияем на гъстотата и здравината на нашата коса с помощта на хранителен режим, в който да включим няколко храни с доказани полезни свойства.
За повече блясък
Риби като сьомгата, сардините и скумрията са изключително богати на омега-3 мастни киселини. Нашето тяло не може да произвежда тези киселини, затова е необходимо да си ги набавяме с храната. Те се грижат за растежа на косата, за нейния блясък и здравина.
За бърз растеж
Киселото мляко е богато на протеини и също така съдържа съставка, която подпомага притока на кръв към скалпа и растежа на косата. Тази съставка е витамин В5 (пантотенова киселина,) който дори може да помогне срещу изтъняване и загуба на коса. Може да откриете пантотеновата киселина като съставка в продуктите за коса и грижа за кожата.
За хидратация
Като много от тъмно зелените листни зеленчуци, спанакът също е богат на полезни хранителни вещества. В него се съдържат огромни количества витамин А, желязо, бета каротин, фолиева киселина и витамин С. Те работят заедно и ни помагат да имаме здрав скалп и коса и поддържат косата хидратирана и защитена от накъсване.
За защита от накъсване
Тропическият плод гуава е изключително богат на витамин С, който от своя страна предпазва косата от накъсване. В допълнение на ползите от този вкусен плод, една чаша гуава съдържа 377 милиграма витамин С, което е повече от четири пъти минималната препоръчителна дневна доза.
За превенция на косопад
Недостигът на желязо в нашия организъм може да доведе до загуба на коса, а богатите на желязо зърнени храни се грижат това да не се случи. Можем да компенсираме дефицита на желязо в нашия организъм, като консумираме зърнени храни, тестени изделия, както и соя и леща. Тъмно зелените листни зеленчуци и говеждото, особено неговите субпродуктите, като черен дроб, също съдържат големи количества желязо.
За повече плътност
Когато не получаваме достатъчно протеини с хранителния си режим, растежът на косата се забавя. След като той се забави, а част от космените фоликули навлязат във фаза на отпадане, започваме да забелязваме и загуба на коса. За да си набавим протеини от месото, трябва да подберем бяло месо, като пилешко и пуешко, което е по-бедно на наситени мастни киселини от свинското и телешкото.
За жизненост
Имате ли суха коса, която е загубила блясъка си? Сладките картофи са богати на изключително полезния антиоксидант, наречен бета каротин. Нашето тяло превръща бета каротина във витамин А, а това от своя страна помага на косата ни да не бъде суха и изтощена. Той също така подпомага жлезите намиращи се в скалпа да произвеждат себум, който предпазва косата от изсъхване. Бета каротинът може да бъде открит и в други оранжеви зеленчуци като моркови, тиква, пъпеш и манго.
За подобрена циркулация
Освен много вкусна добавка към овесената каша или кафето, канелата е и добър помощник в циркулацията на кръв или т.нар. кръвообръщение. С негова помощ, кислородът и хранителните вещества достигат до космените фоликули.
За гъстота
С консумирането на яйца, нашият организъм получава така необходимите му желязо и протеини. Също така, яйцата са богати и на витамин В, който подпомага растежа на косата. Недостигът на този витамин може да доведе до загуба на коса.
За повече обем
Стридите са богати на цинк, а недостигът на цинк в организма води до загуба на коса. Клетките, които изграждат косата се нуждаят от цинк, за да функционират правилно. Цинкът се съдържа също в телешкото и раците.