„СКЪПИ, ПЪПКИ, АКО СМЯТАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ НА ЛИЦЕТО МИ, ТО ТОГАВА ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТЕ НАЕМ“. АНОНИМНАТА МИСЪЛ МОЖЕ ДА НИ РАЗСМЕЕ, НО ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е НИКАК НЕСЕРИОЗЕН. КАКВО ДА ПРАВИМ С ТОЗИ ВРАГ НОМЕР 1 НА КОЖАТА? ЩЕ РАЗБЕРЕМ ОТ Д-Р ИРИНА ШАРКОВА.

ПРИЧИНИТЕ НЕ СА МАЛКО

На езика на дерматолога акнето е мултифакторно заболяване, което за съжаление е и много упорито. Най-често срещаната причина за поява­та му е хормонален дисбаланс. Той е следствие на по-високите нива на тестостерон и по-високата чувствителност на тестостероновите рецептори. Понякога пациентът има нормални нива не тестостерон, но рецепторите са по-чувствителни и акнето е отново налице. Също така грешният избор на козметика може да предизвика появата на пъп­ки. При пациенти с мазна кожа не се препоръчва използването на кремове с хиалуронова киселина, тъй като тя оставя на повърхността на кожата и допълнително пречи на отделянето на себума.

ПРАВИЛНА ПОСОКА

Лечението на акне зависи от фазите в които се намира. При по-леките форми като комедонно акне може да се комбинира локална терапия от различни видове специализирани кремове. Те подтискат образуването на комедони. Задължи­телно е да се ползва подходящ измовен про­дукт, предписан от дерматолог в комбинация с терапия при медицински козметик. За по-бързи резултати включваме и апаратура. Нашият фаворит е лазерът Genesis с неинвазивна лазерна технология, която безопасно и бързо решава проблема с акнето и белезите. Как действа? Този Nd-Yag лазер стопира възпалителния процес и пречи на образуването на белези още след първата процедура. За максимален и траен резултат са необходими между 4-6 терапии. Също така акнето се повлиява ефективно от IPL и плазмотерапията при активно акне.

СЛЕДИТЕ НЕ ОСТАВАТ

За белезите от акне препоръчвам фракционира­ния лазер. Той стимулира производството на колаген и помага релефът на кожата да стане по-еднороден. Също така медицинският микро­нидлинг може да заличи белезите. Процедурата е с ревитализиращ ефект и с фини иглички прави микроперфорация, която естествено стимули­ра колагена и еластина. Плюсът е, че може да се ползва през цялата година и възстановяването е по-кратко. Много надежден e фракционият лазерът Pearl Fractional за лечение на средно дъл­боки и дълбоки белези от акне. При него се тре­тират само определени участъци от кожата, без да се засяга околната тъкан. Процедурата стимулира производството на колаген, който повлиява отлично на дълбоките белези. Дос­татъчно добри резултати се постигат само с една процедура.