Терапията с екзозоми на мезенхимни стволови клетки, получени от адипоза (AD-MSC) е иновативна медицинска технология за подпомагане на здравето на кожата на клетъчно ниво и има приложение за лечение на редица проблеми, свързани със стареещи и увредени клетки.

Терапията стимулира регенерацията на тъканите, като противодейства на дегенеративни състояния, подпомага възстановяването, има противовъзпалителен и продължителен антиейджинг ефект.

Какво са екзозомите?

Екзозомите (AD-MSC) са вид мултипотентни мезенхимни (стромални) стволови клетки и представляват малки извънклетъчни мехурчета – от 30 до 150 nm, извлечени чрез адипоза от мастната тъкан.

Те съдържат специфични растежни фактори, протеини, липиди и нуклеинови киселини като информационна РНК и микро РНК (miRNA), и отговарят за комуникацията между клетките, като помагат за обмена на тези “материали” между тях.

Така тези стволови клетки допринасят за възстановяването на увредените тъкани на клетъчно ниво.

Доказаната им ефективност в антиейджинг и естетиката е едно от многото приложения на екзозомите. В последните години те привлякоха значителен интерес на биотехнолозите поради терапевтичната си функция. Учените установиха, че тези клетки притежават регенеративни, противовъзпалителни, ангиогенни (стимулиат образуването на нови кръвоносни съдове) и имуномодулиращи свойства, което прави терапията с тях обещаваща за лечение на широк спектър от състояния.

 

Какво приложение имат екзозомите?

 

  • Подобряване и подмладяване на кожата

Екзозомите могат да се прилагат локално върху кожата, за да насърчат клетъчния обмен, регенерацията и подмладяването.

Естествените процеси на стареене карат кожата ни да губи колаген – структурен поддържащ протеин, който осигурява нейната еластичност и плътност. Екзозомите насърчават бързото производство на фибробласти – клетки на съединителната тъкан, които произвеждат колаген и подпомагат регенерацията. Чрез насърчаване на здравето на клетките, екзозомната терапия прави кожата по-млада, жизнена, еластична и здрава.

 

  • Стимулиране на растежа на косата

Екзозомната терапия има приложение срещу косопад и изтъняла коса, като успешно укрепва и стимулира космените фоликули и дори насърчава растежа на нови фоликули.

 

  • Тъканна регенерация

Екзозомите могат да насърчат клетъчната пролиферация, миграция и диференциация, подпомагайки регенерацията на увредени тъкани, като кожа, кости и хрущяли.

 

  • Заздравяване на рани

Тези стволови клетки стимулират образуването на нови кръвоносни съдове, намаляват възпалението и насърчават ремоделирането на тъканите, което може да ускори процеса на зарастване на рани.

 

  • Противовъзпалителни и имуномодулиращи ефекти

Екзозомите модулират функциите на имунните клетки, намаляват възпалението и насърчават възстановяването на тъканите, което ги прави подходящи при лечение на автоимунни и възпалителни заболявания.

 

  • Невропротекция

Установено е, че екзозомите предпазват невроните от увреждане и насърчават невралната регенерация при невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

 

Q&A за екзозомната терапия

ЕФЕКТИВНА ТЕРАПИЯ ЗА: Признаци на стареене (загуба на колаген и еластичност), чувствителна/реактивна кожа, белези от акне, загрубяла текстура, разширени пори; оредяване на косата; заздравяване на рани и др.

 

ПОДХОДЯЩА ЗА: Всички, които целят подобряване на общото състояние на кожата си на клетъчно ниво, както и за тези, които искат да подсилят резултатите от естетичните си процедури, като микронидлинг и лазерна терапия

 

ПОДГОТОВКА: Не е необходима подготовка

 

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: Около 20 минути

 

РЕЗУЛТАТИ: Ускорена регенерация, намаляване на зачервяванията, стимулиране на колагена, изглаждане на линиите и бръчките, подобряване на текстурата, тена и еластичността на кожата

 

ТРАЙНОСТ НА РЕЗУЛТАТИТЕ: Екзозомите ще останат активни в третираната зона в продължение на 6 до 8 месеца и ще продължат да подмладяват кожата през този период

 

ПОВТОРЕНИЯ: За по-добри резултати се препоръчва серия от процедури. Честотата и броят ще определи Вашият лекар

ВЪЗСТАНОВИТЕЛЕН ПЕРИОД: Няма такъв, може да се върнете веднага към обичайния си ритъм на живот