Наскоро д-р Евгени Шарков, специалист пластична хирургия, извърши изключително рядка за България минималноинвазивна ендоскопска абдоминопластика. Научете кога тази процедура е подходяща след бременност, какви са предимствата за пациента и наистина ли можем да имаме плосък корем завинаги


Д-р Шарков, какво представлява ендоскопската абдоминопластика?

Д-р Шарков: Ендоскопската абдоминопластика е минималноинвазивна техника. При нея интервенцията, вместо с големи разрези като при класическата, се извършва през съвсем малък разрез – около 2-3 см. Коригира се слабостта на коремните мускули и едновременно с това се извършва BodyTite за дефинитивно (трайно) разтапяне на мазнините. По този начин се стяга коремната мускулатура и се отстранява излишната мазнина по-щадящо за пациента и с бързо възстановяване.


Всеки пациент с диастаза на коремните мускули ли е подходящ за ендоскопска абдоминопластика?

Д-р Шарков: Не. Подходящи са тези, които имат диастаза и подкожна мазнина, но нямат увисване на кожата. Ако има прекалено увисване на кожата, тогава се налага тя да се отстрани с допълнителен разрез, от типа на стандартната абдоминопластика.


В кои случаи се прилага класическа и в кои ендоскопска абдоминопластика?

Д-р Шарков: Класическата абдоминопластика се прилага при хора след масивно отслабване (massive weight loss), които имат много излишна кожа, която е силно увиснала. Тя се казва “тип престилка”.

Ендоскопската абдоминопластика е подходяща само за хора, които имат слабост на коремната мускулатура – обикновено след бременност и раждане. Тези пациенти могат да имат и натрупана подкожна мазнина, но нямат това значително увисване на кожата. Може да имат минимално увисване, което да се коригира с BodyTite. Но ако кожата е силно увиснала, тогава вече се прави класическа абдоминопластика.


Значи може да се съчетае с липосукция или бодитайт?

Д-р Шарков: Да и тогава резултатите са много добри.


Колко време трае ендоскопската абдоминопластика?

Д-р Шарков: Продължителността на операцията е 2 часа, максимум 3.


Колко е възстановителният период?

Д-р Шарков: Възстановителният период е между 7 и 10 дни и не е тежък. Пациентът просто е с превръзка, която трябва да се сменя на 2-3 дни.


Трайни ли са резултатите?

Д-р Шарков: Те са дефинитивни, завинаги.


Колко често срещан проблем е диастазата на коремните мускули?

Д-р Шарков: Не мога да кажа колко често срещан е, но над 50% от жените след бременност може би имат диастаза на коремните мускули.


Трябва ли жените да се притесняват да се подложат на подобна процедура и освен естетичен, дава ли и функционален резултат?

Д-р Шарков: Не, не трябва да се притесняват, защото интервенцията е с кратък постоперативен интервал от време. Възстановителният период е нормален – 7 до 10 дни, а процедурата не оставя сериозни белези и се получават естетично издържани резултати.

Функционалният елемент е, че диастазата на коремните мускули, тоест слабостта им, е също така и предпоставка за последваща херния. Така че понякога с корекцията на тази диастаза, може да превантира и бъдеща поява на дефект на коремната стена и херния.


Колко време след раждане се разбира, че има диастаза на коремната мускулатура?

Д-р Шарков: По принцип след раждане има разтягане на съединителната тъкан, но е необходимо да минат поне 6 месеца след бременността, за да можем да кажем категорично, че има диастаза.


Кога да се потърси среща със специалист?

Трябва да минат поне 6 месеца след бременността. Диастаза може да се получи и в други случаи, като напълняване, неправилна стойка и походка, дори лошо храносмилане и при тези случаи веднага може да се потърси консултация със специалист по пластична хирургия.

Много жени трудно възстановяват предишната си форма след бременност. Консултирайте се с д-р Шарков и екипа му за своя план за корекция, вкл. за Mommy Makeover (повдигане на бюст, корем, талия и седалище в една процедура).

За среща с д-р Евгени Шарков, специалист пластична хирургия, се обадете на тел. 0700 70 150