Д-р Евгени Шарков, началник клиника Пластично-възстановителна и естетична хирургия и съсобственик в МЦ “VDerm” бе поканен за интервю за списание “Жената днес”, във връзка с темата “Здравето ни – само в ръцете на специалистите”

 • Завършва Медицински Университет в гр. София с грамота за отличен успех. Защитава специалност “Пластично-възстановителна и естетична хирургия”;
 • Докторант на тема – “Body Contouring”към УМБАЛ “Александровска”;
 • Член е на Българската Асоциация по Пластично-възстановителна и естетична хирургия (БАПРЕХ);
 • От 2016г. до 2019г. е официален представител на лекарите специализанти по Пластична хирургия в България пред ICOPLAST (INTERNATIONAL CONFEDERATION OF PLASTIC SURGERY SOCIETIES);
 • Специализира “Пластично-възстановителна и естетична хирургия” във Великобритания и работи съвместно с Mr.Brent Tanner и Мr. Michael Cadier (Immediate past president of BAAPS – British Association of Aesthetic Plastic Surgery);
 • От 2017г. до 2019г. е член на Лекарския съюз на Великобритания;
 • От януари 2020г. е Началник клиника “Пластично-възстановителна и естетична хирургия” към УМБАЛ “Александровска”;
 • Посещавал е множество конгреси по пластична хирургия;
 • Официален международен трейнър за Inmode– неинвазивна липосукция и радиочестотно лифтиране на тъкани;
 • Официален трейнър за SmartGraft– FUE технология за трансплантация на коса;
 • Има сертификати за практическо и теоретично обучение за работа с Restylane, Princess, Juvederm;
 • Автор и съавтор на редица научни статии и презентации в сферата на естетичната хирургия.

– На какво държите успеха в кариерата си?

Любов към професията, упорит труд и всеотдайност, удовлетворение да помагаш на хората, стремежът да бъдеш все по-добър и по-добър и разбира се подкрепата на моето семейство и най-вече на съпругата ми.

На първо място бих поставил любовта към професията – любов, която осъзнах още в най-ранна детска възраст, защото съм израснал в семейство на лекари и съм прекарвал дълги часове в болници, докато родителите ми работят.

Когато говорим за любов няма как да не споделя, че огромна част от моя успех дължа на непрестанната подкрепа на съпругата ми – професионална и емоционална. Като медик, тя изключително добре разбира отговорността, която съм поел, умората от напрегнатия ден и честите отсъствия от дома. В същото време е и човекът, който ми дава изключителен стимул и стремеж за утвърждаване в професията.

Естествено, успеха няма как да дойде без упорит труд и непрекъснат стремеж за развитие. Дори и в момента практиката ми е на две работни места – в клиниката по “Пластично-възстановителна и естетична хирургия” към УМБАЛ “Александровска” и МЦ “VDerm” – различните полета на изява, възможностите и предизвикателствата, които стоят пред моята професионално усъвършенстване. Удовлетворен съм, че избрах специалността “Пластична хирургия”, защото дава възможност да лекуваш два вида пациенти: едните са хората с действителен здравословен проблем, хора на които можеш да помогнеш – пациенти с травми, дефекти, изгаряния, реконструкция на гърда и всички други реконструктивни зони. В същото време има и друг аспект – естетичен – когато можеш да помогнеш на хората да се чувстват добре и красиви.

И накрая, но не и на последно място е всеотдайността – изключително важно качество в нашата професия. Стремя се да съм всеотдаен във всяко едно отношение – към всеки един пациент и всеки един проблем.

– Кога пациентът се превръща в клиент за един лекар и как избягвате това да се случва във вашата практика?

Никога – поне за мен! Не разглеждам пациента във финансов аспект – всички са равни, а моята цел е да им помогна.

Ние сме положили Хипократова клетва да помагаме и лекуваме хората, да служим на тяхното здраве. Всички пациенти са равни, независимо от материалните си възможности, а моята единствена цел е да помогна по възможно най-добрия начин, така че да достигнем до оптимално решение, с цел максимален резултат.

– Често ли ви се налага да работите в колаборация с други специалисти, за да получи пациентът максимален ефект от услугата, било то в лечебен или естетичен план? Дайте ни пример от вашата практика.

В естетичен план работя съвместно с д-р Шаркова, която освен моя съпруга е изключителен специалист в областта на естетичната дерматология и с която прекрасно си партнираме и на работното място в нашия медицински център.

В лечебен план работя с широк кръг от специалисти. Моята тясна специалност е “Контуриране на тялото при затлъстяване и масивна загуба на тегло” и в тези изключително сложни операции често участват колеги от коремна и гръдна хирургия – типичен пример са пациенти, при които се наблюдава херниален дефект на коремната стена, и неизбежно се налага участието на специалистите от коремна хирургия. Често работя в екип и с колеги от гръдна, лицево-челюстна хирургия, УНГ.

интервю: Рая Господинова,

сп. Жената днес