Липофилинг и Нанолипофилинг

Какво е липофилинг?

Липофилингът е утвърдена хирургична техника, която се използва за контуриране на тялото. Посредством техники на харвестинг (използват се специални канюли) се добива мастна тъкан от области с наличен излишък – корем, гръб и/или бедра. Взетите мазнини се преработват посредством различни техники на пречистване/пурификация, след което се осъществява трансфер на същите в зоната на дефицит.  В следващите няколко месеца част от трансферираната мастна тъкан ще се резорбира, поради което пъравата процедура целй “overcorection”. Окончателен резултат можете да очаквате на 6-ти до 7-ми месец. Поради споменатите процеси на резорбция е възможна втора процедура с цел постигане на оптимален резултат.

В допълнение към добавянето на обем, липофилингът намалява образуването на белези, подобрявайки качеството и еластичността на надлежащата кожа.

Липофилинг може да се използва при увеличаване обема на меките тъкани, контуриране на тялото (седалище, подбедрици и.т.н.), подмладяване на лицето, реконструкция на лицето и хирургия на гърдата (както реконструктивна, така и естетична).

Как се извършва липофилингът?

Предварително се идентифицират подходящи места за донор. Те могат да бъдат вътрешната част на коляното, бедрото, дупето, корема, „любовните дръжки“, гърба, мишниците. Зоните на донорите и реципиентите се снимат, за да се сравнят преди и след операциите.

Операцията може да се извърши под локална или обща анестезия. Локалната анестезия се използва само когато са необходими малки обеми мазнини.

Операцията може да отнеме между 45 минути и 3 часа, в зависимост от обема на интервенцията. Мастната тъкан се извлича чрез 5-милиметрови разрези, които са направени в най-малко видимата част на донорната зона. Използват се подходящи канюли.

Извлечената мастна тъкан се преиства/пурифицира посредством специални методи на седиментация с цел НАНОЛИПОФИЛИНГ или посредством центрофугиране с цел ЛИПОФИЛИНГ. Крайната цел е получаване на клетъчната фракция, състояща се главно от мастни и стволови клетки.

Следващата стъпка е инжектирането на мазнината. Това става чрез канюли, които са с много малък диаметър. Първоначално инжектираната мазнина оцелява, получавайки кислород и хранителни вещества от околните тъкани, но този източник постепенно се изчерпва. В същото време започват да се образуват нови кръвоносни съдове към мастните присадки (неоангиогенеза). Ако мастните частици са твърде големи (повече от 3 мм) или са групирани твърде “гъсто”, това ще доведе до загиване на мастните присадки. Ето защо е важно тази операция да бъде извършена от опитен хирург, който владее оперативната техника.

Какво да правя преди операцията?

Вашият хирург ще ви даде детайлна информация за подготовката преди вашата операция няколко седмици предварително.

Пушенето възпрепятства заздравяването и увеличава риска от усложнения и затова препоръчваме да го спрете поне 1 седмица преди операцията и поне две седмици след нея.

Трябва да спрете приема на аспирин или лекарства, които съдържат аспирин, НСПВС и всякакви билкови добавки, тъй като всички те увеличават риска от кървене. Вашият хирург ще Ви каже колко време преди операцията трябва да спрете тези лекарства и добавки.

Високото кръвно налягане също е от нещата които трябва да бъдат добре контролирани по време на операцията, така че ако страдате от такова, трябва да го обсъдите с Вашия хирург.

От изключителна важност е да обсъдите очакванията си с Вашия хирург. Така той ще може да прецени, дали те са постижими с тази операция. В много случаи може да са необходими две или три процедури, за да се постигне желаният ефект, поради факта че между 30 и 60 процента от инжектираната мазнина се абсорбира при първата процедура и всеки пациент трябва да е наясно с това.

Мастните клетки, които оцеляват, придават обем на зоната в която са имплантирани. Този ефект продължава цял живот, но хормонални промени и промени в теглото може да са отговорни за бъдещи увеличавания или намалявания на този обем.

Как протича възстановяването след операцията?

Обикновено, в периода на начално възстановяване се усеща изтръпване в зоната на операцията. Това е свързано с подуване, лека травма на сетивните нерви и факта, че се прилага местна упойка. Освен това са възможни синини както в донорните, така и в реципиентните ложета.
След операцията ще трябва да носите специални облекла за компресия. Те намаляват подуването и синините на местата от където са взети мазнините, а натискът също улеснява прибирането на кожата и зарастването на меките тъкани.

Не поставяйте лед или стягащо облекло, напр. сутиен, над зоната на имплантиране в продължение на 3 седмици. Това дава възможност на новите кръвоносни съдове да проникнат в мастните присадки. Пушенето също спира образуването на тези нови кръвоносни съдове.

Какви са рисковете от тази операция?

Всички рискове ще бъдат обсъдени с Вашия хирург по време на Вашата онлайн консултация.

Възможни последствия от тази операция включват дискомфорт, транзиторно изтръпване, синини и отоци.

Както при всяка операция има и минимален риск от кървене, инфекция на раните, серома, образуването на хипертрофични белези.

За да намалите максимално рискът за получаването на усложнения е необходимо стриктно да спазвате инструкциите на Вашия хирург.