За най-актуалното в естетиката с д-р Ирина Шаркова, специалист дерматолог и д-р Евгени Шарков, пластичен хирург – собственици на клиника VDerm пред Fifty Five Magazine

  • Д-р Шарков, вие сте международен трейнър за SmartGraft– FUE технология за трансплантация за коса. Какви са тенденциите и на какво ниво сме у нас, спрямо света?

В световен мащаб се залага на безопасни, минимално инвазивни процедури, които разрешават проблема с оредяването и косопада в рамките на ден. Имат над 95% успеваемост, без видими белези и с естествени резултати. Трансплантация на фоликули се прилага и на вежди, мигли, брада, а с иновативни процедури, като нанолипофилинг, постигаме успехи и върху белези.

Относно нивото – член съм на Световната и на Американската асоциация за трансплантация на коса. Самото членство там означава признание от световната общност. А с екипа ни от 4-ма лекари работим с вакуум екстракция – водещата технология в света.

  • Вие сте и международен трейнър за любимите процедури на Брад Пит и Ким Кардашиян. Разкажете ни за тях.

FaceTite и BodyTite са модерният начин за лифтиране на лицето и тялото. Няма увисвания – скулптурират щадящо и стимулират колагена. Пациентите постигат дълготрайни резултати – без скалпел и с по-бързо възстановяване.

  • Като ръководител на клиниката по пластична хирургия на УМБАЛ Александровска, разкажете ни какво е Mommy Makeover и практикува ли се у нас?

След раждане много жени се чувстват неуверени в тялото си. Mommy Makeover е едноетапна корекция, която включва – повдигане и увеличаване на бюста, оформяне на корем, талия и седалище. Моят екип го практикува успешно от години, вкл. неинвазивно с BodyTite. С този подход помагаме на младите майки да се чувстват по-красиви и желани.

  • Д-р Шаркова, какво ново в естетичната дерматология?

Тенденциите са към максимално естествена визия, без ексцесивни промени в обемите. Да изглеждаш добре и себе си. Мои пациенти споделят, че близките им ги намират за много отпочинали и свежи, но не предполагат, че сме приложили корекции.

  • Какво се случва, когато пациент влезе във VDerm и ви помоли за корекции?

Предпочитаме интелигентното подмладяване, което представлява дългогодишна превенция на стареенето, а не просто едномоментно увеличаване на обемите с филъри. Започваме с подобряване качеството на кожата с лазерни терапии, колаген-стимулиращи процедури и едва след това пристъпваме към корекция на липсващите обеми. Ако просто “изпълним” с 9-12 мл филър една неподготвена, тънка и пигментирана кожа, резултатите ще бъдат незадоволителни. По-малко количество на правилното място, според мен, води до естествен и дълготраен краен резултат.

  • Защо постоянно инвестирате в нови технологии?

Подмладяването на горните слоеве на кожата се постига на първо място с апаратни процедури и държим да работим с най-добрите. Morphius8, например, е радиочестотен микронидлинг, който стяга и повдига контура на лицето и тялото, несравнимо с друг апарат.

Работим ексклузивно и с единствения пикосекунден лазер с 3 дължини на вълната Enlighten 3. Премахва с лекота и без травми цветни татуировки, белези, стрии, пигментации, мелазма. В същото време лазерът стяга порите и подмладява. Дори при лечение на белези от акне няма корички при възстановяване.

Технологиите, които използваме във VDerm, са с несравним ефект, а нашите пациенти са свикнали да получават наистина най-доброто!

VDerm, София, Оборище 10А |тел. 0700 70 150