Искате ли косата ви да започне да расте и отново да бъде красива, гъста и здрава? Могат ли космените фоликули да се „събудят“ и да се радвате на възстановена и жизнена коса? Повечето терапии против косопад и изтъняла коса представляват забавяне на процесите с помощта на лекарства или решаване на проблема с трансплантация на коса в проблемните зони. Принципът на действие на богатата на тромбоцити плазма (PRP) е различен. PRP се отличава със своите концентрирани лечебни фактори. Ако загубата на коса е предизвикана от стрес или внезапно заболяване, PRP може да помогне.

Какво представлява плазмотерапията (PRP) при косопад?

PRP (Platelet Rich Plasma) представлява субстанция богата на тромбоцити, която се получава след специфична обработване на кръвта и именно тя е в основата на плазмотерапията.

Тромбоцитите представляват малки клетки, които са естествена съставка на човешката кръв, основен участник в процесите на клетъчна регенерация и носители на множество растежни фактори.

Косопад, алопеция, оптимизиране на ефекта след процедура по трансплантация на коса в клиниката – PRP терапията ще стимулира космения растеж, както на „спящи” космени фоликули, при наличието на такива, така и на трансферирани космени фоликули след FUE процедура по присаждане на коса.

Противопоказания

PRP против косопад може да не е добър избор за вас, ако:

  • Имате заболяване на щитовидната жлеза, лупус, чернодробно заболяване, кожни заболявания или рак на кожата. Заболявания, като тези, могат да продължат да причиняват загуба на коса с течение на времето, което прави лечението неефективно.
  • Използвате лекарства за разреждане на кръвта или намаляване на тромбоцитната активност.
  • За да е ефективна PRP-терапията, трябва да имате добра тромбоцитна функция. Всичко, което прави тромбоцитите ви по-малко активни, също ще намали ефекта от вашето лечение с

Терапията с ПРП не може да промени генетичното програмиране на космените ви фоликули

Как протича процедурата?

Използва се собствена кръв, като консумативите са стерилни и индивидуални за всеки пациент. Взима се минимално количество кръв (около 10 мл.) в специална епруветка, която в последствие се обработва посредством процес на центрофугиране. След обработката в плазмената фракция на кръвта се изолират тромбоцитите. Именно тази фракция ще се инжектира в повърхностните слоеве на кожата и ще действа на принципа на мезотерапията. Тук тромбоцитите ще стимулират клетъчната пролиферация и регенерацията на т.нар. „спящи фоликули”.

Ефективна ли е процедурата?

Вижте снимки на наши пациенти, преди и след плазмотерапия:

Кога ще видя резултатите от плазмотерапията?

Ефектът ще бъде видим между третия и шестия месец от лечението. Имайте предвид, че има и много фактори, които могат да повлияят на резултата – пол, възраст, хормонален баланс на организма, притока на кръв и други.

Също така, причината за загубата на коса при повечето мъже е генетична и PRP не може да промени вашите гени. Като цяло, порастването на косата при мъжете е по-трудно и може да отнеме поне 5-6 месеца, , а понякога и година, за да се видят значителни резултати.

Колко време ще продължи ефектът?

Точно както лекарствата за загуба на коса и плазмотерапията изисква постоянство и поддръжка. За оптимален ефект, препоръчваме PRP-терапията да не бъде еднократна процедура, а курс от 4 процедури през 1 месец с поддържащи терапии през 3 до 6 месеца.

Лечението с PRP-терапия може да се комбинира с локални средства, за да се засили ефекта от процедурата.

Какви са рисковете или потенциалните странични ефекти на плазмотерапията (PRP) при косопад?

Самото PRP лечение обикновено има малко или никакви странични ефекти. Въпреки това, някои пациенти съобщават за реакции от обезболяващия агент или минимална болка по време на процедурата.

Какви подобни процедури могат да се обмислят?

Най-често използваните терапии против загуба на коса са локално или системно приложение на медикаменти като миноксидил или финастерид, както и операция за трансплантация на коса. Лекарствата против загуба на коса понякога могат да предизвикат странични ефекти, като еректилна дисфункция при мъжете и дерматит на кожата от локално приложение на медикамент. Възможно е след присаждане на коса, съществуващата ви коса да продължи да се разрежда. Нито едно от лечението за загуба на коса няма постоянен резултат.

Възстановяване след PRP за лечение на косопад?

След терапията не се изисква възстановителен период. Може да се усеща лека болка за в рамките на 24 часа след процедурата. Обичайно е да има леко подуване на мястото или в зоните около инжектираните, което да се забелязва до 48 часа след терапията, като това е нормална част от процеса на възстановяване. Препоръчва се да не се мие и оформя косата ден или два.

Безопасна ли е терапия с PRP след операция по трансплантация на коса или може да доведе до падане на косата?

След трансплантация на коса се препоръчва курс с PRP за подобряване на резултата и подхранване на трансплантираните фоликули.

За кои пациенти е подходяща плазмотерапията (PRP) при косопад?

Плазмотерапията (PRP) при косопад може да е добър избор за вас, ако:

  • Загубата на коса е сравнително от скоро (PRP не е достатъчно ефективна, когато космените фоликули са спящи в продължение на дълги години).
  • Имате изтъняване или тънка коса (мнение на член на RealSelf, 48-годишна жена, която е имала постепенно изтъняване на косата и загуба от 20 години: „Не само виждам растежа на косата, но и състоянието на косата ми също се е подобрило. Тя е заздравена и по-лесна за оформяне) .

Плазмените инжекции богати на тромбоцити, стават все по-популярни като начин за стимулиране растежа на косата. PRP е концентрирана течност, извлечена от вашата собствена кръв, заредена с растежни фактори и есенциални протеини. Някои лекари все още са скептични по отношение на ефектите на PRP за загуба на коса, но други са убедени, че тя може да помогне за растежа на косата.