Според мненията на водещи имунолози, суперхраните, които ефективно засилват имунната ни система конкретно в битката с COVID-19 са храните с високо съдържание на селенцинк и витамин C. Към тях специалистите препоръчват хранене с нисък G-index (много зеленчуци, качествени мазнини, риба, месо и намален прием на захари и сладко) и приема на повече топли (дори горещи) напитки.

Ето защо:

  • Селен – Микроелементът има изключително мощно антиоксидантно действие, повишава имунната защита и е особено нужен за нормалната функция на дихателните пътища и белите дробове, които основно се атакуват от коронавируса. Детоксикиращият ефект дава още сили на организма и възможност на тялото да се бори с патогенните микроорганизми.
  • Цинк – Важен минерал за цялостното добро състояние на организма. Подкрепя ефективната функция и пролиферация на различни клетки на имунната система, отличен щит срещу РНК-вирусите.
  • Витамин C – Изследванията сочат, че високите дози могат да подобрят изхода при респираторна инфекция и намаляват увреждането в белодробната тъкан, поради високите антиоксидантни свойства.

А специално за вас селектирахме суперхрани, които с редовна консумация не само ще подсилят имунитета ви, но и ще стимулират производството на колаген за здрава и красива кожа:

Бразилски орех – Суровите ядки са отличен източник на селен, а особено бразилските орехи са богати на магнезий и антиоксиданти, важни за регулирането на оксидативния стрес, водещ до стареене на кожата.

Тиквени семки – Един от най-богатите хранителни източници на цинк (важен за синтеза на колаген), желязо и манган. Съдържат още витамини от групата на В, витамин Е и омега-3 мастни киселини.

Кълнове – Имат 5 пъти по-високо съдържание на всички витамини от група В, съдържат желязо, витамин C и изобилие от микроелементи и фитохормони, богати са на естествени антибиотици и антиоксиданти.

Спирулина – Мощен източник на желязо, протеини и антиоксиданти, подсилва имунитета и поддържа кръвоносните функции. Отличен източник на глицин – ключов компонент на колагена.

Елда – Богата на цинк, протеини, желязо, магнезий и аминокиселини, фибри и флавоноиди. Не съдържа глутен.

Бъдете здрави!