49-годишният Христо е отслабнал с впечатляващите 75 кг за 2 години, което води до огромни кожни излишъци. Тогава се среща с д-р Шарков и след уникална 9-часова операция пациентът се сбогува с кожа с размер 55 x 20 см 

 

В средата на 2020 г. в Клиниката по “Пластично-възстановителна и естетична хирургия“ на УМБАЛ „Александровска“, ръководена от д-р Евгени Шарков, е извършена уникална операция на пациент, отслабнал със 75 кг. 

Случаят налага и нов, непознат оперативен подход, който опитният пластичен хирург д-р Шарков обмисля добре, за да приложи успешно. По време на процедурата, продължила 8 часа и половина, са отстранени кожно-подкожните излишни тъкани и увисвания от страничните части на корема и гръдния кош, като белегът е вертикално ориентиран и остава скрит под ръката, когато тя е в позиция пусната свободно до тялото. Интервенцията завършва с автотрансплантация на зърното и ареолата и позиционирането им във вече контурираните и оформени области на гръдната мускулатура. 

Впечатляващият резултат от интервенцията позволява на Христо най-после да се чувства комфортно в кожата си и да се наслади на резултата от масивното отслабване, както и на любимото си хоби – танците.

Пластичният хирург кръщава изобретената от него уникална модифицирана техника за контуриране на горната част на тялото след масивна загуба на тегло “zipshark”. 

 

опирация за премахване на кожа

ПРЕДИ

СЛЕД

КАК СЕ СЛУЧВА УНИКАЛНАТА ИНТЕРВЕНЦИЯ

Година по-рано д-р Евгени Шарков прави на Христо Белт липектомия. „Белт“ идва от думата колан. “Представете си един колан. Кожно-подкожният излишък се отстранява като колан и се повдига нагоре. В случая при него си остава един вертикален излишък в зоната на пъпа и той не е никак малък. Остава и увисването в зоната на гърдите, което го притеснява. Той беше категоричен, че не иска повече хоризонтални разрези или вертикален разрез в зоната на пъпа.”, разказва пред OFFnews пластичният хирург.

Това, което иска пациентът обаче досега не е правено и крие рискове да се образуват груби белези. След като д-р Шарков обмисля процедурата и се убеждава във възможността да се осъществи, Христо се доверява на екипа и се пристъпва към операцията, която ще промени живота му. 

Продължителната интервенция стартира с вертикален medial thigh lift – отстраняване на кожата и подкожната мазнина от зоната на бедрата, който отнема 3:30 часа. Следва същинската част – в продължение на 5 часа, ръководеният от д-р Шарков екип отстранява участъци от кожа и подкожна мастна тъкан с впечатляващата дължина 55 см. и ширина 20 см. За да може да се затвори дефектът, да се намали рискът от образуване на груби белези и за по-добър контрол, разрезите са оформени S-образно. Екипът извършва и широко отпрепариране напред до срединната линия по пъпа и назад на 3 см. от срединната линия по гръбнака, което позволява дефектът да се затвори без напрежение. Издърпването на кожата в тази посока налага транспозиционирането на зърната на пациента, тъй като при изтеглянето те попадат под мишниците. 

За да не остане груб белег, специалистите използват естетичен шев, който се различава значително от този в стандартната хирургия.

Процедурата е много специфична и досега никъде не е описана подобна операция в медицинската литература.

 

КАКВА Е ПОДГОТОВКАТА

Операцията изисква огромна теоретична и практическа подготовка за екипа, а пациентът трябва да е добре информиран от лекаря си за рисковете и очакваните резултати.

 “Трябва да си добре запознат с този вид интервенции, да си имал добри учители и да не си спирал да се усъвършенстваш. Надявам се да не звучи помпозно, но подготовката е огромна – всички години, в които си учил медицина. Трябва да знаеш точно какво правиш. Представете си, че махнем цялата тази кожа и се окаже, че не можем да затворим раната след това?”, разказва пластичният хирург. 

Само изрисуването на пациента в предходния ден отнема 2 часа. “Трябва да нарисуваш това, което ще отстраниш, за да си сигурен, че ще можеш да затвориш дефекта. И нямаш право на грешка – трябва да си 100% сигурен, че това, което си нарисувал, е правилно, защото не можеш да го промениш.”, споделя още за подготовката д-р Шарков.

 

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ

Възможно е да не се получи достатъчно добро контуриране на тялото, има и риск за доброто заздравяване на раните и образуването на груби белези, дори кръвозагуба, защото се отстраняват огромни количества тъкан от тялото.

Когато се правят разрези по тялото, трябва да са успоредни на линиите на цепливост на кожата, за да не се образуват груби белези. При този тип операция се работи перпендикулярно на тези линии. Д-р Шарков обаче има опит с такъв разрез от други интервенции, което му позволява да постигне оптимален резултат в случая на Христо.

“При брахиопластика – отстраняване на излишната кожа от зоната на мишниците – линиите на цепливост вървят перпендикулярно на костта. Когато изрязваме кожата отдолу, ние сме перпендикулярно на тези линии. В тази зона вече имаме опит и знаем какви са нещата, които трябва да направим, за да минимизираме възможността да се образува груб белег.”, споделя пластичният хирург.

 

КАКЪВ Е ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС

2-3 пъти дневно в продължение на 3 до 6 месеца трябва да се нанасят специални кремове и белегът да се масажира с леки движения на дланта. Има и специални упражнения – по определен начин да се раздвижват рамото и ръката за по 2-3 минути на ден – за да не се развие някакво нежелано опъване на кожата. На пациентите се препоръчва и да носят ластично бельо.

Оптималният ефект е видим след 6 месеца, когато спаднат отоците и раните заздравеят. 

 

Ако се разпознавате в тази история – постигнали сте подобна масивна загуба на тегло и искате да се радвате на новата си фигура, без притеснения за излишната кожа, запишете час за консултация с д-р Евгени Шарков в Клиника VDerm на 070070150.