Блефаропластиката е вид пластична хирургия, която повдига увисналите клепачи и премахва излишната кожа. Пластичният хирург д-р Евгени Шарков дава всички отговори, които искаш да знаеш

Бързи факти за блефаропластиката

✓ Упойката е местна

✓ След няколко дни можеш да ходиш на работа и да спортуваш

✓ Белезите са незабележими, следват естествените гънки на клепача

✓ Прилага се и на горен и на долен клепач

✓ Виж цени на блефаропластика

С напредване на възрастта клепачите се разтягат и мускулите, които ги поддържат отслабват, а мастните депа на горните и долните клепачи стават видими и изпъкват над нивото на околната кожа.

Освен че ви състарява, силно увисналата кожа около очите може да намали страничното (периферно) зрение и дори да доведе до системно главоболие. Блефаропластиката може да намали или отстрани тези функционални проблеми и да направи очите ви да изглеждат по-млади и отворени.

Операцията може да се направи на горните клепачи, за да ги повдигне, или на долните клепачи, за да премахне торбичките и да стегне отпуснатата кожа. Тези процедури могат да се извършват отделно или едновременно.

За да решите, дали блефаропластиката е подходяща за вас, се консултирайте с опитен специалист, който да ви разясни какви са ползите и рисковете от процедурата.

Какви са предимствата и недостатъците на блефаропластиката?

ПРЕДИМСТВА

 • Корекцията на клепачи може да ви направи по-младолики и да “отвори” погледа ви за по-естетична визия
 • Блефаропластиката на горен клепач има и функционални предимства, включително разширяване на зрителното поле
 • Отнема по-малко от час и ако е осъществена от опитен хирург, единствената болка, която ще почувствате, е от инжекцията с местна упойка
 • Възстановяването е бързо – за около седмица подуването ще спадне и раните ще заздравят
 • Конците могат да бъдат свалени след броени дни, защото кожата на клепачите зараства изключително бързо
 • Разрезите се правят в естествените гънки на клепача и белезите са почти незабележими
 • Повдигане на клепачите, което е направено за коригиране на увредено зрение (не само по козметични причини), може да бъде покрито от допълнително здравно осигуряване
 • Можете да спортувате след едва 1-2 седмици, според препоръката на лекуващия лекар
 • НЕДОСТАТЪЦИ
 • Ще ви трябват 2-3 дни работа от вкъщи
 • Подуването и синините са сред най-честите нежелани реакции, но обикновено отшумяват за няколко дни.
 • Както при повечето операции, резултатите не са вечни; някои хора ще се нуждаят от повторно повдигане на клепачите през следващите 15 години, тъй като процесът на стареене и увисване продължава

За вас ли е блефароплатиката?

При повечето хора на възраст около 35-40 години кожата около очите видимо загубва еластичност и започва да увисва. Операцията е решение и за по-млади хора, които имат признаци на стареене по-рано, както и за всеки, който е недоволен от естествената форма на клепачите си.

Идеалният кандидат за операция на долния клепач има подпухналост в областта на очите. Тя се причинява от три специфични мастни джобове в долния клепач, които могат да се издуят поради наследствени фактори или стареене. Кожата около очите може да има признаци на стареене и поради текстурни промени, като загуба на колаген и съответно фини линии и увисване.

“Естествените промени на кожата на челото, веждите и клепачите допринасят за увисването и добрата преценка, опитът и точната ръка са важни за успешната корекция“, споделя д-р Евгени Шарков, пластичен хирург и съсобственик на VDerm. “За по-добър резултат, понякога съветвам пациентите си да комбинират блефаропластиката с филъри или други минимално инвазивни процедури за възстановяване на обема и повдигане на челото”, отбелязва хирургът, направил десетки подобни успешни корекции.

Блефаропластиката – стъпка по стъпка

Преди процедурата ще се срещнете за консултация с пластичния хирург. Ще споделите притесненията си и какво целите с операцията, а специалистът ще ви разясни какво можете да постигнете. Ще получите и указания за подготовка за операцията и за възстановителния процес, а евентуално и препоръки за допълнителни процедури за оптимален резултат.

Добре е в деня на процедурата да не шофирате, а 10 дни преди нея да не приемате аспирин и други лекарства за разреждане на кръвта. Уведомете лекаря си, ако имате заболявания и приемате медикаменти.

Преди операцията хирургът ще обрисува с маркер кожата около клепачите, за да определи точното количество кожа, което в последствие ще отстрани. След това ще ви бъде приложена местна упойка за обезболяване и “замразяване” на мимиките в областта.

След като анестезията подейства и сте се отпуснали, хирургът ще направи разрез по естествената гънка на клепача и ще премахне нежеланата кожа. В някои случаи се отстраняват и малко количество мускули и мазнини. „Обикновено просто премахваме излишната кожа, но понякога правим и мускулно прибиране, за да изглежда окото по-отворено“, казва д-р Шарков.

Операцията на долния клепач може да бъде малко по-дискомфортна за пациента и там понякога се прилага пълна упойка. При тази процедура разрезът се прави точно под или зад долната линия на миглите или на гърба на клепача.

„При корекция на долния клепач целта е да се премахнат излишните мазнини, да се намали подпухналостта и да се стегне отпуснатата кожа“, отбелязва д-р Шарков.

Ако има само излишна мазнина за отстраняване или преместване (и няма излишна кожа), хирургът може да направи разрези от вътрешната страна на долния клепач. Тази техника, наречена трансконюнктивален подход, не оставя видим белег. “При този метод наличната мазнина се репозиционира, вместо да се отстрани, което дава много по-добри дългосрочни резултати, в сравнение с по-консервативна хирургична техника и същевременно има по-нисък риск от усложнения“, разяснява д-р Шарков.

Операцията на горния клепач отнема между 30 и 60 минути, а на долния малко повече – в зависимост от метода.

Ако сте решени на процедурата, е важно да имате пълно доверие на хирурга си. “Потърсете отзиви за неговата работа, попитайте го за снимки на негови пациенти. Преди да пристъпите към корекцията, поговорете с лекаря си, относно своите притесненията и очакваните резултати и задайте свободно всичките си въпроси, за да се уверите, че сте на правилното място”, съветва д-р Шарков.

Доверието към специалиста и вашият комфорт са незаменима част от процеса на успешната ви трансформация.

Възстановителен процес

“Да, ще можете да спите със затворени очи. Обикновено това е първият въпрос, който ми задават пациентите”, споделя д-р Шарков.

Пълният ефект след операция на клепачите обаче ще видите след няколко месеца. В първите дни очаквайте синини и отоци, които можете да облекчите с лед и студени компреси. “След 7 дни повечето ми пациенти се връщат към нормалния си начин на живот”, добавя хирургът.

Възстановителният процес зависи и от вида на операцията. Ако се премахне минимално количество мазнини, ще се чувствате отлично след броени дни. При по-обширна мускулна дисекция, повдигане на средната повърхност или репозиция на мазнини, възстановяването може да отнеме няколко седмици.

За по-бързо оздравяване е добре да правите студени компреси няколко пъти на ден и да спите в леко изправена позиция (с допълнителни възглавници). Следвайте предписанията на лекаря си – прилагайте капки или мехлеми и поддържайте клепачите си чисти, за да избегнете риск от инфекция.

Ако са използвани неабсорбируеми конци, ще посетите кабинета за отстраняването им от 5 до 7 дни след процедурата.

След седмица-две можете да се върнете към спортния си режим.

Ако носите контактни лещи, е добре да ги заместите с очила за 1-2 седмици, за избегнете риск от замърсяване и усложнения.

По-голямата част от отока ще изчезне в рамките на две седмици, а след три месеца ще се насладите на финалния резултат. Всички разрези ще бъдат почти напълно невидими след година.

„Операцията на клепачите не е сложна и тежка, но е важно да бъде извършена от опитен хирург. Всяко лице е различно и зад добрите резултати стои цялостен, индивидуален подход. Винаги обсъждам с пациентите си очакванията им и заедно съставяме план за оптималното им осъществяване”, споделя д-р Евгени Шарков.

Имате увисване или подпухване в областта на клепачите, което ви притеснява и обмисляте блефаропластика? Получете професионално мнение от опитния пластичен хирург д-р Евгени Шарков в клиника VDerm. Запишете час на 0700 70 150.